-
Ne mutlu ki, her Ege çocuğu gibi bizim de çocukluğumuz bolluk ve bereket içinde geçti. O dönemde ülkede yokluk yoktu diyemesek de insanların çözümleri vardı. Kahve olmadığı için gelen misafire mahcup olacağını düşünen anneannemin nohut kavurarak kahve değirmeninden geçirdiğini hatırlıyorum. Bir keresinde bir paket margarin almak için bakkalın önünde sıraya da girmiştim dedemle… Yine de birinin açlık çekebileceği gerçeğini ancak çocukluğumuzdan sonra keşfedebildik.
Dünya Gıda İsrafı, Gıdanı Koru, Gıda Tasarrufu, Gıdayı Nasıl Korumalıyız, Çöpe Giden Gıdalar, Dünya Sağlık Örgütü, Sıfır Açlık, Beslenme Piramidi
-
Ray Tomlinson Q klavye bilgisayarının başına geçip, yan yana duran bütün tuşlara basarak "QWERTYUIOP"şeklinde bir metin ortaya çıkarttığında yıl 1971’idi. Tomlinson ilk e-mail programının mucididir ve deneme amaçlı atılan ilk e-mail de "QWERTYUIOP" yazmaktadır. 1992 yılında Neil Papworth adlı bir mühendis arkadaşına telefonundan tarihteki ilk kısa mesajı (SMS) çektiğinde, bu olay büyük bir yenilik olarak tarihe geçmiştir. Jack Dorsey’in ilk ‘twitter’ mesajını attığı 21 Mart 2006 tarihi ise diğerlerine göre oldukça yakın bir tarih olarak kayıtlarda yerini almıştır (Dünya Bülteni, 2011).
Bütün bunlar insanoğlunun yekdiğeriyle haberleşmesi amacıyla hayata geçirilen önemli elektronik buluşlardır. Ancak insanlık tarihi açısından düşünülürse teknolojiyi hızla tüketen insanoğlu, bu buluşlar öncesinde de oldukça sistemli bir şekilde haberleşme eylemini gerçekleştiriyordu.
Dünya posta günü, 9 Ekim Hangi Önemli Gün, Dünya Posta Teşkilatı, Posta Günü Ne Zaman, Posta Günü Nedir, Mektup
-
Egeye Dönüş sevdasına kapılanlar sonbahar aylarında serinleyen havalarla birlikte haftasonlarını evlerinde oturarak geçiremez olurlar. Deniz çağırır onları iyotlu fısıltısıyla, tarih çeker içine kanatlı atlara bindirip… Çay ve kahve kadar, yabani meyveler de sebeptir sokağa çıkmaya, vakit darsa da; gezilecek yer, gidilecek yol çoktur onlar için…
Ege sonbaharının kokusu bizi de yola düşürdü bu hafta sonu. Önce tarihî mekânların sembol köylerinden Şirince ile başladık gezimize. Kahvaltının keyiflisi, manzaranın güzeli, Şirince’nin tarih damlayan sokaklarında karşıladı bizi. Artık herkes güzelliğini öğrendiğinden olsa gerek etraf oldukça kalabalıktı sokaklarda. Fakat biz takipçilerimiz için orada da herkesin adeta sel olup aktığı yönden farklı tarafa yüz çevirerek, dinginliğin, doğallığın, sessizliğin formülünü bulduk. Egeye Dönüş’ün ‘3-S’ kuralını (Sessiz, Sade, Sakin) Şirince’de de yaşadık doyasıya.
Şirince, Selçuk, Çamlık, Şirincede Gezilecek Yerler, Laren Safari Park, Matematik Köyü, Lokomotif Müzesi, Stone House, Egede Gezilecek Yerler
-
Bazı tarihçiler doğu ile batı medeniyetlerinin birbiriyle ilk çatışma alanı olarak Pers-Yunan savaşını gösterirler. Çeşitli kaynaklarda farklı efsanevî ışıltılara bürünen olayın asıl kahramanları Lidya Kralı Kroisos ile Pers Kralı Kyros olsa da, Lidyalı kâhin Sandonis’in kehaneti de unutulmaması gereken ayrıntılardandır.
Buna göre, sarayındaki kâhinler Kroisos’a bir imparatorluğun yıkılışına şahit olacağı kehânetini söyler ancak kehânetin ayrıntılarını göremezler. Parayı bulan medeniyetin sahip olduğu güç ve zenginlikten başı dönen kral Kroisos, yıkılacak imparatorluğun, doğu komşusu Persler olacağından emin bir biçimde savaş hazırlıklarına başlar.
Kroisos bilgiden, bilimsellikten uzak yaşadığı düşünülen Kyros’a karşı girişeceği savaş öncesi ünlü kâhin Sandonis tarafından şu şekilde uyarılır; “İçkileri sadece su olan, ağızlarını tatlandırmak için incirleri ya da başka şeyleri olmayan” (Ökmen, 1991) bir düşmanla savaşmak sana hiçbir şey kazandırmaz. Ancak savaşı kaybedersen elindeki kıymetlerin tadını alan düşman bir daha bu topraklardan çıkmaz.
Kroisos, Sandonis’in bu öğüdünü dinlemeyip bir imparatorluğu yıkmıştır. Ancak savaşı kaybettiği için yıkılan kendi imparatorluğu olmuştur. Kârun kadar zengin olan Kroisos’un savaştan vazgeçmesi adına ikna edilme çabasında kâhin Sandonis tarafından incir örneği verilmesi, incirin uğrunda savaşılacak ve göç edilecek kadar kıymetli bir değer olduğunu göstermektedir.
Kuru İncir, İncir Meyvesi, Nazilli İnciri, Aydın İnciri, İncir Bereketi, Bereketin Simgesi, İlaçsız İncir
-
Bir incir meyvesinin içinde binlerce çıtır çekirdek yer alır. Her bir çekirdek bir başka meyvenin müjdecisidir. İnce kabuklu, nazik, yumuşak bir meyve olan incirin çekirdeği, meyvesinin aksine dayanıklı, inatçı, hayata dört elle sarılan cinstendir. Bir kayanın dibine düşse kayayı parçalar çıkar yaşamak için; sinmez, boyun eğmez doğanın zor şartlarına karşı. Yok olup gitmez, inatla direnir ve mücadelesi sonucunda bileğinin gücüyle yaşam hakkını kazanır. Hayatın, sevginin, bereketin simgesi olduğundan ‘dişilik’ yakıştırılan incir ağacı mitolojide, bütün diğer bitkilerin kökü ve kuvvetli bir hayat verici olarak tanımlanır (Koçak).
Kuru İncir, İncir Meyvesi, Nazilli İnciri, Aydın İnciri, İncir Bereketi, Bereketin Simgesi, İlaçsız İncir
-
Ağustos 21, 2017
3S’yi aramak için yola düşenlere Ege’nin ne denli cömert davrandığını anlatmak için insanın elinin kalem tutması yeterli değil. Sessiz, Sade, Sakin diye formülize edip, 3S ile ifade ettiğimiz lokasyonlar arasında tarihiyle, doğasıyla, endemik yapısıyla ve görsel çeşitliliğiyle en çok ön plana çıkanlardan birisi Kuşadası yakınlarında yer alan yeryüzü cenneti, "Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Millî Parkı".
Kuşadası Milli Parkı, Dilek Yarımadası, Dilek Yarımadası Nerede, Dilek Yarımadası Haritası, Dilek Yarımadası Gezilecek Yerler, Kuşadası Deniz,
-
Ödemiş, İzmir’e 110 km. mesafede şirin bir ilçedir. Ödemiş ziyaretinizi cumartesi gününe denk düşürmeniz mümkün olursa, yörenin tüm ürünlerinin sergilendiği yerel pazarı ziyaret etme şansınız olacaktır. Ödemiş Belediyesi’nden edindiğimiz bilgiler bu pazarın 38 bin metrekare alan üzerine kurulduğu ve yaklaşık 1100 üretici sergisi ile 850 esnaf sergisine ev sahipliği yaptığı ve Türkiye’nin ilk AVM’si olduğuydu. Bu pazarın özellikle kadınlar pazarı diye adlandırılan bölümü saatlerce içinden çıkamayacağınız bir el işi cenneti olsa gerek. Park içinde kurulan bu alanı dolaşırken sevdiklerinizi ve kendinizi alacağınız hediyelerle şımartmayı unutmayın. Bu hediye bazen bir ipek ürün ya da kaneviçe havlu, bazen bir iğne oyası, bazen de tamamen el işçiliği bir kolye ucu olabilir.
Ödemiş, Gastronomi Cenneti, Egede Gezilecek Yerler, Ödemişte Ne Yenir, Ödemişin Nesi Meşhur, Meşhur Töngül Pide, Meşhur Ödemiş Tulum Peyniri, Meşhur Ödemiş Köftesi, Ödemiş Nerede, Ege Gezi Rotası, Ege Gastronomi Gezisi
-
İzmir sadece deniz ve kordon değil diyerek çıktığımız yolculukta bugün Birgi'ye konuk olacağız Egeye Dönüş’te… Birgi tarih boyunca hep önemli bir yerleşim merkezi olmayı başarabilmişken 1922 yılındaki Yunan işgali sonrasında Yunanlılar geri çekilirken yakıp-yıktığı için, eski görkemli günlerinden oldukça uzaklaşmıştır. Pek çok tarihi konağın yakıldığı bu süreçten sonra günümüzde Kentsel SİT Alanı olarak korunan ve turizme kazandırılan Birgi, yeniden keşfedilmeye başlanan bir tarih hazinesidir.
Birgi, Gezilecek Yerler, Eski Birgi, Birgi Taş Sokaklar, Birgi Tarihi Evler, Birgi Nerede, Birginin Tarihi Konakları, Tarihi Konak
-
Oil Pulling, yöntem ve tanım itibariyle “yağ çekme” olarak Türkçe’ye çevrilse de çok daha geniş, manidar ve zengin bir içeriğe sahip. Bizce bu yüzden “yağ çekme” tabiri biraz noksan kalıyor. Ama alternatif bir tabir bulamadığımız için olana razı gelip yolumuza devam edeceğiz.
zeytinyağı, oil pulling, ağızda yağ çekme, ağızda yağ çevirme,
-
Bugün gönlünü güzelliklere meftun etmiş; sakin bir tatil ve Egeye Dönüş arzusuyla yolunu ve yönünü, ‘Egenin Derinlikleri’ ile buluşturmayı hedeflemiş olan takipçilerimiz için Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehri’ Seferihisar ve Seferihisar’ın Ege Denizi’ne açılan kapısı Sığacık’tayız.
seferihisar, sığacık, sakin şehir, slow city
-
Ayçiçek Yağı ile Zeytinyağı Arasındaki Fark Nedir?
Bugünlerde ayçiçek yağı zamlandı haberlerini sıkça duyuyoruz. Hayatımızın olmazsa olmazı yağ ihtiyacını karşılamak için, ayçiçek yağı fiyatlarına zam oranı arttıkça, ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullanılır mı sorusu da akıllarda yer etmeye başladı.
Güzel memleketimizin verimli topraklarından, çok çeşitli yağlar elde edilir. Bu yazımızda, ayçiçek yağı mı zeytinyağı mı sorusuna cevap arıyoruz. Yıllardır süre gelen rekabette, hangisinin neden tercih edilmesi gerektiğine biraz değinelim istedik.
Mutfakta kullanılacak yağ seçimi, Zeytinyağı ile kızartma yapılır mı, Ayçiçek yağı mı zeytinyağı mı, Ayçiçek yağı sağlıklı mı, Zeytinyağı yanma derecesi nedir, Trans yağ nedir, doymuş yağ nedir
-
Ağustos’ta saz çalan cırcır böceğinin aksine, kavanozlarca kışlık domates ürünü üretilen; domates ile bu kadar haşır neşir olan Türk mutfağında, baharat dolabının demirbaşı olamamış ama bunu fazlasıyla hak eden bir sebze tozu ile ilgili bugünkü yazımız; “Domates Tozu”.
Domates tozu nerede kullanılır diye sormadan önce domatesin tozu olur mu bunu bir konuşalım.
DOMATES TOZU, doğal olarak kurutulmuş mevsim domateslerinden elde edilir. Sizi, umamî tada yani özel aromaya doğrudan ulaştıran bir üründür.
Domates Tozu, Glutensiz Toz, Glutensiz Un, Sağlıklı Beslenme, Una Alternatif, Lezzetli Baharat, Lezzet Verici Baharatlar, Katkısız Baharat, Sebze Tozu
-
Badem yağı kulağa damlatılır mı? Neden olmasın? Badem yağı hakkında yapılan araştırmalar ve kulağa damlatılması konusunda faydaları veya zararları nelerdir araştırmaları yapılmaktadır ve alınan sonuçlara göre, badem yağının kulağa damlatılması konusunda yarar sağlayabileceği yönünde görüş bildirilmektedir.
Kulak temizliği hassas fakat bir o kadar da önemli bir mevzudur.
tatlı badem yağı, tatlı badem yağı kulağa damlatılır mı, kulak temizliği, kulağa damlatılan tatlı yağ nedir, tatlı badem yağı ile zeytinyağı karışımı, zeytinyağı kulak tıkanıklığına iyi gelir mi
-
Ege’nin keyifli dünyasından merhabalar.
Dünya’da incir üretiminde lider Türkiye, Türkiye’de Aydın ve Aydın’da lider Nazilli’nin en güzel kuru incirleri ile hangi tarifler yapılır?
Bu yazımızda, Egeyedönüş olarak size birbirinden güzel kuru incirli tarifler vereceğiz.
Kuru İncirli Tarifler, Çikolatalı Kuru İncir, Kuru İncirli Milkshake, Kuru İncirli Kek, Kuru İncirli Bisküvi, Kuru İncirli Muhallebi, Kuru İncirli Yulaflı Toplar, Kuru İncir Uyutması, Kuru İncirli Trüf,
-
Peşkir nedir, peşkir ne demektir? Belki de bilmeyenler vardır aramızda.
Peşkir; pamuklu havlu ya da bezdir. Pamuk veya ketenden üretilebilir. Havludan tüysüz, peçeteden geniş, küçük havludan daha büyük boyutlarda, gelenek ile yeni tasarımların buluştuğu keyifli bir ürün.
Peşkir kelimesinin kökeni nereden gelmektedir ve peşkir hangi dildir?
Farsça’da "piş" (ön) ve "gir" (tutulan) kelimelerinden oluşan "pişgir" (öne tutulan şey) kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü’nde peşkir yağlık ile aynı anlamda kullanılmakta; yağlı elleri ve dudakları silmeye mahsus bez, sofralarda herkesin önüne konulan el bezi peçete olarak tanımlanmaktadır (1).
peşkir, peşkir nedir, peşkir havlu, bez peçete, zarif peçete, eski gelenek örtü, eskiden havlular nasıldı, geleneksel peçete, geleneksel havlu, eski zaman dokuma, dokuma havlu, dokuma peşkir, buldan işi havlu, buldan peşkir, pamuklu peşkir, tamamen pamuk