ÇORBA - ERİŞTE
ÇORBA
Günümüzün belki de en önemli problemlerinden biri zamansızlık. Özellikle mutfakta geçirilen -tabiri caizse- “ölü zaman” bilinçli tercihlerle hayatımızdan bertaraf edebileceğimiz bir kavram. Pratik ve sağlıklı gıda alternatifleri, tam da bu noktada devreye giriyor. İlk aklımıza gelen besin maddelerinden biri olan çorbayla bu ölü zamanı ortadan kaldırmak mümkün. Çorba, su oranı fazla olan bir yemek olduğu için raf ömrü kısa, taşınması ise zordur. Hazırlandığı zaman tüketilmesi gerekir. Çorbanın eskiden beri bilinen ve yaygın olan çeşitlerinden tarhana ise kuru çorba sınıfına girer. Taşınması ve korunmasının kolay olması kuru tarhana çorbasının tercih kriterleri arasındadır.
Çorba Nasıl Pişirilir?
Belki de yemek tariflerinin en basit ve pratik olanlarından birisidir çorba yapımı. 2 kelimeyle özetleyelim mi? Malzeme ve su. Bu kadarcık içerikle çorba nasıl pişirilir demeyin. İşin aslı gerçekten bu. Peki bu kadar basitse “neden bir sürü farklı çorba türü, yöresel çorba tarifi var?” diyecek olursanız, işte tam da bu noktada damak tadı, besin değerleri, el hüneri gibi birçok parametre devreye giriyor.
Pratik Çorba Çeşitleri
İlk başlarda dediğimiz gibi; Egeye Dönüş markasının odaklandığı nokta mutfakta geçirilen ölü zamanı ortadan kaldırmak adına pratik ve sağlıklı gıda alternatifleri sunmak. Mutfak literatüründe birçok yöresel çorba tarifi ve içeriği var. Hepsinin kendine has lezzeti, pişirme tekniği, kadîm reçeteleri var. Ama yoğunlaştığımız alan, tüketiciye mutfakta zaman kazandırmak. Portföyümüzdeki 2 pratik çorba çeşidiyle bu hususa hizmet ettiğimizi düşünüyoruz.
Tarhana
Karışık Sebze
1 kg. Tarhana ve 500 gr. Tarhana olmak üzere 2 ambalajda tüketiciye sunulan tarhana çorbasının yanında, 100 gr. Karışık Sebze Kurusu ve 500 gr. Karışık Sebze Kurusu, Egeye Dönüş ürün listesinde yer alıyor. Şimdi bahsi geçen çorba çeşitlerini derinlemesine inceleyelim.
Tarhananın Tarihçesi ve Türk Mutfağındaki Yeri
Tarhana ya da tarhana çorbası, Türkler tarafından Orta Asya’da yaşadıkları devirlerden bu yana bilinen ve tüketilen bir besin maddesidir. Orta Asya’dan göç eden Türkler ve Moğollar tarafından Anadolu, Orta Doğu, Macaristan ve Finlandiya’ya getirilerek tanıtılmış ve bu ülkelerde de tüketilmeye başlanmıştır. Tarhana, bahsi geçen coğrafyalarda farklı isimlerle adlandırılmıştır. Finlandiya’da “talkuna”, Irak’ta “kışk”, Türkistan’da “göce” olarak bilinmektedir. Anadolu’da hemen hemen her bölgede kışa hazırlık yiyecekleri arasındadır. Tarhana yapımı için özetle; buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir besin maddesidir diyebiliriz. Tarhana çorbası faydaları yönünden ele alındığında; içerdiği protein, vitamin ve mineraller nedeni ile her yaş grubu için önemli bir besin kaynağıdır denebilir.
Tarhana Nedir?
Tarhananın tanımına ilişkin yöresel birçok farklı alt metin olsa da bizim esas alacağımız husus, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenmiş olan metindir. İlgili metin aynen şu şekildedir; “Tarhana; buğday unu veya kırması veya irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, kuru soğan, domates, tat ve koku verici sağlığa zararsız bitkisel maddelerin (dere otu, nane, tarhana otu, vb.) karıştırılıp yoğrulduktan ve fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesiyle elde edilen besinsel değeri yüksek olan bir gıda maddesidir.”
TSE 2282 Tarhana Standardı’nda tarhana; “Un Tarhanası”, “Göce Tarhanası”, “İrmik Tarhanası” ve “Karışık Tarhana” olmak üzere dört tipte tarif edilmiştir. Tahıl olarak buğday unu kullanılan tarhana; un tarhanası, buğday irmiği kullanılan tarhana; irmik tarhanası, buğday kırması kullanılan tarhana; göce tarhanası ve son olarak un, irmik ve kırmanın her üçünün beraber kullanıldığı tarhana ise karışık tarhana olarak sınıflandırılmaktadır.
Tarhana Çorbası
Hemen hemen ülkemizin her yöresinde farklı tarhana çorbası tarifleri vardır. Tarhananın içindekiler, tarhana pişirme teknikleri, tarhana kurutma yöntemleri başka başkadır. Standart bir tarhana tarifi yoktur bu yüzden. Evde kendinizin, annenizin, teyzenizin yaptığı kısacası ev yapımı tarhananın üretildiği bir ortamda iseniz çok şanslısınız. Ama biliyoruz ki; herkesin böyle bir imkânı, evde tarhana yapımı için hazır edeceği bir ortamı yok. Mühim olan; ev yapımı tarhana çorbasının lezzetine erişebilen, güvenilir, doğal tarhana üreticileri bulup, tarhana satın almak. Egeye Dönüş tarhana çorbası ürünümüzde referans aldığımız husus; anne tarifi olarak nitelendirdiğimiz kadîm reçetemiz. Tarhananın içeriğine göz atalım birlikte. Bakalım Egeye Dönüş, tarhana çorbası üretiminde hangi malzemeleri kullanıyor?
Tarhana Malzemeleri
Tarhana çorbası malzemeleri evden eve, bölgeden bölgeye çok çeşitlilik arz ediyor. Egeye Dönüş markası olarak biz, tarhana çorbası üretiminde şu içerikleri kullanıyoruz:
Kırmızı biber
Un
Soğan
Tarhana otu
Çörtük otu
Süzme yoğurt
Domates
Tuz
Bu içeriği hem tarhana çorbası ambalajlarımızda hem web sitemizin ilgili kategorisinde tarhana çorbası başlığında beyan ederken müşterilerimizin özellikle tarhana otunu merak ettiklerini ve bu hususla ilgili farklı sorular yönelttiklerini gözlemledik. Öncelikle bize gelen tarhana otu sorularını bir havuzda topladık. Akabinde bu soruları gruplandırdık ve aşağıda sizinle paylaşacağız. Ardından da bildiğimiz ve tecrübe ettiğimiz kadarıyla bu sorulara toplu bir cevap vereceğiz.
Tarhana otu nedir?
Tarhana otu tarhana yapımında nasıl kullanılır?
Tarhana otu faydaları nelerdir?
Tarhana otu sipariş verebilir miyiz?
Tarhana otu tarhanaya nasıl ve hangi aşamada ilave edilir?
Tarhana otu tohumu satışınız var mı?
Tarhana çorbası haricinde tarhana otu nasıl kullanılır?
Çörtük otu ve tarhana otu aynı mıdır?
Tarhana Otu
Tarhana otu, ülkemizin farklı bölgelerinde farklı isimlendirmelerle karşımıza çıkıyor. Tarhana otuna; tarhun otu, çörtük, çördük, çürtük, çörtük otu, dikenli ot gibi çeşitli adlandırmalar yapılagelmiştir. Bulunduğumuz Aydın yöresinde ise tarhana otu; dere otunun çiçeklenmiş halinin kurusu olarak, çörtük ise; yabani bir şifalı ot olarak karşımıza çıkar. Kimileri tarhana otu ve çörtük otunun aynı ot olduğundan bahsetse de bölgenin birçok yerinde 2 farklı ot olarak dillendirildiğini görürüz. Tarhana otu, maydanozgiller ailesine mensup keskin kokulu şifalı bir ottur. Sadece tarhana çorbasında değil, turşularda da kullanılır. Hatta kimi hünerli ellerin tarhana otunu salatalarda bile kullandığı bilinmektedir. Tarhana otu tabiatta yabani şekilde (kendiliğinden) yetişen bir bitkidir. Özel bir ekim, dikim alanı istemez. Sıcak ve kuru iklimlerde hayat bulur. Güneş, olmazsa olmazıdır. Bundandır ki; Ege Bölgesi’nin kıyı şeridi ve kısmen iç Ege, tarhana otunun başkentidir diyebiliriz. Tarhana otu, tarhana yapımında tüm malzemelerin tencere ya da kazan içine konup kaynatılması esnasında konur.
Tarhana çorbasına enfes rayihasını veren başlıca unsurdur diyebiliriz. Tarhana otunun faydaları arasında aşağıdaki hususları sayabiliriz;
Böbrek taşı ya da kumu düşürenlerin, idrar yollarını rahatlatıp, taş ya da kum dökümünü hızlandırmak ve bu esnada kendilerini rahatlatmak için kullandıkları bilinmektedir.
İdrar söktürücü özelliği en bilinen faydaları arasında sayılmıştır.
Kronik mide ağrılarında tarhana otu çayının rahatlatıcı etkisi, sıkça gözlemlenen bir durumdur.
Mevsimsel bir nezle olarak anılan saman nezlesinin giderilmesinde de şifası bilinen bir ottur.
En çok bilinen ve gözlemlenen faydalarını yazdığımız tarhana otu bunlara ilaveten belki de onlarca şifaya sahiptir. Bu kadar kıymetli bir ot her ne kadar yabani yetişse de kısıtlı bir coğrafyada bulunması elbette erişimini zorlaştırıyor. Bundandır ki tarhana üretim sezonunda en çok “tarhana otu sipariş verebilir miyiz, tarhana otu tohumu satışınız var mı, tarhana otu fiyatı nedir?” gibi suallerle karşılaşıyoruz. Hemen cevap verelim. Maalesef biz tarhana otu, tarhana otu tohumu, çörtük otu satışı yapmıyoruz. Sadece tarhana satışı yapıyoruz.
Tarhana Çorbası Saklama Koşulu Nedir ve Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?
Farklı tarhana içerikleri, yöreden yöreye değişen farklı tarhana türleri, tüketicide ilk olarak bu soruyu akla getirir: “Tarhana çorbası nasıl yapılır?”
Bu konuyla ilgili çok çeşitli tarhana çorbası tarifi olsa da biz “Egeye Dönüş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Satın almış olduğunuz tarhananın öncelikle ambalajını açıp cam bir kavanoza boşaltın. Akabinde ağzı sıkıca kapalı bir vaziyette buzdolabında saklamanızı öneriyoruz. Uzun vadeli kullanım için bu en doğru tarhana saklama yöntemi olacaktır.
Gelelim tarhana çorbası nasıl yapılır konusuna.
4 kişilik porsiyon için önerimiz şöyle;
4-6 kaşık tarhanayı (yoğun aroma arayışınıza göre tarhana miktarı değişebilir) tencereye boşaltın.
Üzerine 4 bardak soğuk su ilave edip, orta harlı ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın.
İlk fokurdamalar ve yoğun kıvam geldiğinde en kısık ateşe alıp 10 dakika kadar yavaş yavaş kaynamasını bekleyin.
Damak tadınıza göre, tereyağ, tuz ve çeşitli baharatlar ilave edilebilir.
Fark ettiyseniz tam da iddia ettiğimiz gibi sağlıklı ve pratik bir tarifle hem doyurucu hem de zamandan tasarruf ettiren bir tarhana pişirme yöntemi sunmuş olduk. Kuru tarhana çorbası pişirme usulü genel itibariyle bu şekildedir. Mantık olarak kuru tarhana ya da toz tarhana dediğimiz şekliyle elinize ulaşan çorbalık tarhana, su ile birleşip kaynayacak. Tarhana çorbası pişirmek bu kadar basit. Afiyet olsun :)
Egeye Dönüş, tarhana çorbasına özel indirimler ve dönem dönem yaptığı kampanyalarla kaçırılmayacak fiyat fırsatları sunuyor. Siz de tarhana çorbasına indirimli fiyatlarla ulaşmak isterseniz Egeye Dönüş sosyal medya hesaplarını takip edin. Web sitemizde yer alan e-bülten abonelik formunu doldurarak tarhana çorbası ile ilgili indirim ve kampanyalardan haberdar olun.
Karışık Sebze Kurusu
Katma değeri yüksek olan bir mamulden bahsedeceğiz şimdi. Karışık sebze kurusu hem çorbalık hem baharat (sebzeli çeşni) olarak kullanılabilen çok fonksiyonlu bir ürün. Nasıl mı? Öncelikle karışık sebze kurusunun üretimi nasıl oluyor sorusuna cevap verelim ve aşamalarından bahsedelim.
Sebze Kurusu Nasıl Yapılır?
Genel itibariyle sebze kurusu üretim metotlarını 4 maddede birleştirebiliriz.
- Hasat
- Yıkama
- Doğrama
- Kurutma
Mevsiminde hasat edilen sebzeler detaylı bir şekilde yıkanır. Kurutma işleminin daha homojen olması için küçük parçalar halinde doğranır ve kapalı kurutma sistemlerinde kurutulur. İstenen kalibreye göre iri diş, granül ya da toz haline getirilerek mamül haline getirilir. Burada en önemli nokta; sebzenin türüne göre farklılık arz eden basınç, sıcaklık ve nem gibi sebze kurutma unsurlarının, en doğru değere sahip olmasıdır.
Karışık Sebze Kurusu İçeriğinde Neler Var?
Bu özel ürünü hazırlarken birkaç hususu odağımıza aldık;
Özellikle sebze yemeyen çocukların bir şekilde sebze tüketmelerine vesile olarak, ilgili sebzelerin besin değerlerinden mahrum kalmamasına yardımcı olmak.
İçeriğinde yer alan sebzeleri satın alırken geçirilen zamanı ve stoklarken onlara ayrılan alanı minimize etmek.
Bozulma-çürüme gibi durumların neden olduğu sebze israfının önüne geçmek.
Yıkama-ayıklama-pişirme esnasında harcanan su ve zamanın daha tasarruflu kullanılmasını sağlamak.
Tüm bu kaygılar birleşince pratik kullanıma sahip, besin değerlerinin içine hapsolduğu karışık sebze kurusu ortaya çıktı. 100 gr. karışık sebze kurusu ve 500 gr. karışık sebze kurusu olmak üzere 2 ambalaja sahip bu ürünümüzün içeriğinde şunlar yer alıyor;
- Ispanak
- Pırasa
- Havuç
- Domates
Bahsi geçen sebzeler kurutma işlemi esnasında karışık sebze kurusu özel reçetesine göre toz ya da granül olarak hazırlanıyor ve paketleniyor. İçeriğinde aroma arttırıcı, ilave katkı ya da koruyucu içermiyor. Sadece sebzelerin kuru halleriyle hazırlanıyor.
Sebze Kurusu Nasıl Kullanılır?
Çorbalık ve baharat çeşnisi olarak kullanılabilen karışık sebze kurusu, doğal bir aroma vericidir. Tencere ve fırın yemeklerinde aroma ve lezzet arttırıcı unsur olarak kullanabilirsiniz. Çorbalıklarda ana malzeme, baharatlar ve çeşnilerde ise ister baharat değirmeniyle öğütme şeklinde isterseniz doğrudan, isterseniz de parmaklarınız yardımıyla ufalayarak kullanabilirsiniz.
Karışık Sebze Kurusu Çorba Tarifi
Pişirmeden önce tencerede tereyağında bir miktar un kavurabilirsiniz. Çorbanın kıvamlı olmasını sağlar.
5 çorba kaşığı karışık sebze kurusu çorbalık karışımından tencereye döküp 5 su bardağı su ile işe başlayın.
İçindeki sebzelerin iyice yumuşaması için kaynamasının ardından 10-15 dk. kısık ateşte yavaş yavaş fokurdamaya devam edebilir.
Damak tadına göre tuz ve çeşitli baharatlarla aroma zenginleştirilebilir.
Ne kadar basit değil mi? Ama besin değeri ve sağlık yönünden de bir o kadar zengin. Egeye Dönüş, karışık sebze kurusuna özel indirimler ve dönem dönem yaptığı kampanyalarla kaçırılmayacak fiyat fırsatları sunuyor. Siz de karışık sebze kurusuna indirimli fiyatlarla ulaşmak isterseniz Egeye Dönüş sosyal medya hesaplarını takip edin. Web sitemizde yer alan e-bülten abonelik formunu doldurarak karışık sebze kurusu ile ilgili indirim ve kampanyalardan haberdar olun.
ERİŞTE
Ev Yapımı Erişte Hamuru Nasıl Yapılır?
Ev makarnası diye de adlandırılan eriştenin yapımında kullanılan temel malzemeler;
- Makarnalık Un,
- Yumurta
- Su
- Tuz
Bakmayın bu kadar az malzemeye sahip olduğuna. İşin içine “ev yapımı erişte” unsuru giriyorsa, asıl mesele işçilikte. Niye mi? Hamuru karılan ev yapımı erişte, oklavalarla belirli bir kalınlığa ulaşıncaya kadar açılıyor. Ardından odun ateşindeki sacın üzerinde çok hafif kurutuluyor. Nemi kısmen uçurulan erişte hamuru, kibrit çöpü gibi incecik kesiliyor. Sonrasında rüzgâr ve güneş alan, nemsiz bir zemine serilerek kurumaya bırakılıyor. Doğru muhafaza edildiğinde 2 seneye kadar dayanma ömrü olan ev yapımı erişte; pişirmesi kolay, geleneksel bir besin maddesi olarak mutfaklarda yer almaya devam ediyor.
Renkli Erişte Hamuru Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsettiğimiz ev yapımı erişte hamuru tarifine ilaveten, hamur karma aşamasında ekleyeceğiniz sebze püreleri, erişte hamurunuzu renklendirecektir. Aynı zamanda da sebzeli erişte üreterek özellikle sebze yemeyen çocuklar için cazip bir makarna türevi elde etmiş olacaksınız. Mantık olarak hemen hemen tüm sebze türlerinin erişte hamuruna ilave edilme aşaması benzerdir diyebiliriz. Sebzeler detaylıca yıkanacak, püre haline getirilecek ve hamura ilave edilecek. Bu yöntemle ıspanaklı erişte, pancarlı erişte, havuçlu erişte, domatesli erişte, bal kabaklı erişte gibi sebzeli erişteler üretebilirsiniz.
Erişte Nasıl Yapılır?
İster sebzeli olsun isterse sade, pratik bir erişte tarifi hayatını kolaylaştırmanıza yardımcı olur. Nasıl mı? İşte çabuk erişte tarifi;
Malzemeler;
- 3 su bardağı erişte
- 3-4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Sıcak su
- Tuz
Yapılışı;
Tereyağı ve zeytinyağı birlikte eritilir.
Erişteler eklenir ve renk değiştirinceye kadar kavrulur.
Tuz ve üzerini 1,5 parmak geçecek kadar sıcak su eklenip ağzı kapalı olarak orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Piştikten sonra tel tel oluncaya kadar dinlendirilir.
İsteğe göre üzerine domates sosu, peynir parçaları ve ceviz ilavesi ile servis edilir.
Egeye Dönüş, ev yapımı sade erişte ve ev yapımı sebzeli erişteye özel indirimler ve dönem dönem yaptığı kampanyalarla kaçırılmayacak fiyat fırsatları sunuyor. Siz de sade erişteye, ıspanaklı erişteye ve pancarlı erişteye indirimli fiyatlarla ulaşmak isterseniz Egeye Dönüş sosyal medya hesaplarını takip edin. Web sitemizde yer alan e-bülten abonelik formunu doldurarak sade erişte ve sebzeli erişte ile ilgili indirim ve kampanyalardan haberdar olun.