İÇİNDEKİLER: UN, YUMURTA, SU, TUZ
Ev makarnası olarak da adlandırılan el yapımı erişte; sade, sağlıklı, geleneksel bir lezzettir.
Evde erişte yapımı için, yıllardır deneyim edinilmiş tarife göre kullanılmak üzere; tertemiz un, doğal yumurta, kaynak suyu ve tuz gereklidir. Malzeme oranı, her ailenin büyüklerinden miras kaldığı şekildedir. Zira damak tadı, her zaman çocukluktaki o lezzeti arar.
Erişte Hamuru Nasıl Yapılır?
Erişte hamuru tarifi için her bölgenin, her ilin ve hatta her ilçenin tarifi bambaşkadır. Erişte yapımı esnasında, bazen esnek olması beklentisi daha çok olursa un miktarı arttırılır. Yumurtalı erişte tarifinde, renk ve aroma yoğunluğu beklentisi yükseldikçe, içine eklenen yumurta adeti de yükselecektir.
Erişte hamuru, orta büyüklükteki bezelere ayrılarak; önden hafifçe pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Kibrit çöpü gibi elde kesilip kurumaya bırakılan eriştelerin, tüm sene boyunca üretimi yapılabilir. Yeter ki kuruması için güneş görsün.
Erişte tarifi birbirinden çok farklı malzeme ekleyerek, zengin çeşitliliğe sahip olur.
Malzemeler
1/2 su bardağı erişte
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 su bardağı su
Tuz
Yapılışı
Soğanları yumuşayana kadar kavurun ve doğradığınız sarımsakları da ekleyip 1-2 tur daha çevirin. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Toz biberi ekleyip karıştırın.
Haşlanmış mercimeği ve suyu ekleyip 10-15 dk. kaynayana kadar pişirin.
Erişteleri de ekledikten sonra, yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kıvamına göre su eklenebilir. En son tuzu da ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
Tereyağında kuru nane kızdırıp, üzerine gezdirin ve servis edin.
Afiyetle tüketin :)
Yukarıdaki yemeklerden en çok bilinen erişte pişirme yöntemlerinden, peynirli erişte ya da tereyağlı erişte olarak da bilinen; erişte pilavı tarifi şu şekildedir;
3 su bardağı erişte
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Sıcak su
Tereyağı ve sıvı yağ birlikte eritilir.
Makarna erişteler eklenir ve renk değiştirinceye kadar kavrulur. Erişte tarifi kavurarak yapılırken, renk dönmesi yani hafif koyu renk elde edilmesi püf noktasıdır.
Tuz ve üzerini 1,5 parmak geçecek kadar sıcak su eklenip; ağzı kapalı olarak orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Piştikten sonra, doğal erişteler tel tel oluncaya kadar dinlendirilir ve servis edilir.
Cevizli erişte tarifinde, yukarıdaki tarife ek olarak servis esnasında, çökelek ve ceviz eklenir.
Ev yapımı makarna olarak da bilinen erişte kaç kaloridir diye oldukça merak edilir. Zira hamur mamulü olan erişte, diyet listelerinde kontrollü olarak kullanılır.
Erişte kalori hesabı, pişirme yöntemi ile değişmekle birlikte, 1 porsiyon tereyağı ile pişmiş erişte, yaklaşık 300 kaloridir.
Bebek eriştesi olarak bilinen, ek gıda döneminden itibaren bebeğe yedirilebilen yumurta içeriği ile eriştemiz, 12. Ay itibari ile bebeklerinizin tüketimine uygundur.
Alerjen Uyarısı: Gluten içerir. (Un)
Egeye Dönüş, erişte fiyatına özel indirimler ve dönem dönem yaptığı kampanyalarla kaçırılmayacak ev eriştesi kg fiyat fırsatları sunuyor. Siz de köy eriştesi nerede satılır diye merak ediyorsanız, ev yapımı erişte fiyatına indirimli şekilde ulaşmak ve ev eriştesi satın almak isterseniz, Egeye Dönüş sosyal medya hesaplarını takip edin. Web sitemizde yer alan e-bülten abonelik formunu doldurarak, ev yapımı erişte fiyatları ile ilgili indirim ve kampanyalardan haberdar olun.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.