Malzemeler:
1 veya 1,5 dizi kuru bamya
1 soğan
2 diş sarımsak
1 orta boy domates veya 4-5 kaşık domates sosu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası
1 Limon, 2 yemek kaşığı sirke
Tuz, Karabiber
Yapılışı:
Kuru bamya pişirmede püf noktası olarak ufak bir detaydan bahsedelim. Bildiğiniz gibi bamya üzerinde ufak tüycükler bulunduran bir sebzedir. Bu tüycükleri ayıklamak için kuru ve temiz bir bez arasına bamya dizinizi koyun ve hafifçe ovalayın. Böylelikle daha pürüzsüz bir yüzey elde edeceksiniz.
Şimdi yapım aşamasına geçelim.
Taze bamya yemeği pişirirken de karşılaşılan salyalanma sorununu engellemek için püf noktası, bamyaları haşlarken, haşlama suyuna limon dilimleri eklemektir.
Bir tencereye bamyaların üzerini geçecek kadar su, yarım limon suyu ve 1-2 yaprak limon kabuğu, 2 yemek kaşığı sirke koyun. Bamyaları haşlayıp süzün ve hassas bir şekilde iplerinden sıyırın.
Ayrı bir tencerede, zeytinyağında soğan ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun ve domatesi ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından salçaları ekleyip kokusunu çıkana kadar kavurma işlemini sürdürün. Bu aşamada artık üzerine 4-5 bardak sıcak su ilave edip malzemelerin özleşmesini sağlayabilirsiniz. Yaklaşık 2-3 dakika özleşen malzemelerin üzerine, daha önceden haşlayıp süzdüğünüz bamyaları ilave edin ve 20-30 dk. kadar kısık ateşte kaynatın.
Tuz ve karabiber ilavesi ile son dokunuş olarak az miktarda isteğe bağlı limon suyu ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kuru bamya nasıl pişer sorusunda sanıyoruz ki en çok merak edilenlerden birisi, yazın tazecik dalından koparılıp haliyle kış hazırlığı amacına uygun olarak kurutulmuş olan çiçek bamya yemeği yapılırken nasıl yumuşak bir yapıya kavuşacaktır.
Kuru bamya önce haşlanır mı veya çiçek bamya kurusu önceden ıslatılır mı gibi sorular, bu şahane yemeği denemek isteyenlerin öncelikle aklına takılanlardır.
Kuru bamya nasıl haşlanır veya kuru bamya kaç dakika pişer sorusuna yukarıdaki tarifimizde detaylı yer verdik.