Sirke yapımı, babaannenizden size miras kaldıysa şanslısınız. Zira ev yapımı sirkenin püf noktalarını genetik miras olarak devralmışsınız demektir.
Evde sirke yapımının gerektirdiği püf noktalarını sıralayalım.
Kimyasal deterjan değmemiş cam kavanoz, kaşık, süzgü, temiz bir bez, güneş görmeyen mümkünse karanlık bir ortam, 25-30 derece arası sıcaklık. Bittabi, ister üzüm sirkesi yapımı ister elma sirkesi yapımı için olmazsa olmazımız, ilaçsız doğal meyve.
Evde sirke nasıl yapılır, tarife geçelim.
İlaçsız meyveler mümkünse içme suyu ile yıkandıktan sonra, hava alan bir ortamda 24 saat kadar bekletilir. Bu işlem, meyvenin dış yüzeyinde kendi bakteri florasının üremesine ve sirke ön hazırlığının başlamasına yardımcı olmaktadır.
Ev yapımı elma sirkesi ve diğer tüm sirkelerde, önceden elinizde sirke anası mevcut ise bu işinizi kolaylaştıracaktır.
Tam da burada, sirke anası nedir sorusunu soranlar için dipnot ekleyelim. Sirke oluşum aşamasında, fermantasyon işleminin neticesi olarak, sirke suyunun bittiği yüzey kısımda kendiliğinden oluşan jelimsi tabakadır.
Kıymetli bir sonuç olan sirke anası nasıl saklanır bir diğer mühim husustur. Sirke oluşumu tamamlanıp, meyve posalarının süzülme işlemine başlamadan önce, sirke anası steril bir kaba alınır ve üzerini geçecek şekilde sirke eklenerek buzdolabında saklanabilir.
Kaynar su ile sterilize edilmiş cam kavanoza meyveler yerleştirilir. Evde üzüm sirkesi nasıl yapılır sorusuna verilecek tariflerde ufak bir püf noktası vardır. Üzümlerin içindeki aromanın sirke oluşumuna daha kolay nüfuz edebilmesi için, üzümler tek tek çıtlatılır yani iki parmak arasında hafif ezilerek kavanoza yerleştirilir. Kavanozun 1/3’ü meyve 1/3’ü de su olacak şekilde meyvelerin üzerine içme suyu eklenir. Kalan 1/3’lük boşluk fermantasyon ortamının gerektirdiği oksijen ortamını sağlamak için önemlidir.
Sirke anası ile sirke yapımı planınız var ise yani elinizde sirke anası mevcut ise içme suyu da eklendikten sonra sirke anasını kavanoz içerisine yerleştirebilirsiniz.
Üzüm sirkesi tarifi ve diğer tüm sirke tarifleri buradan sonra aynı döngüde devam eder. Yaklaşık 2 ay süreyle, her gün temiz bir kaşık ile sirke karıştırılır. Her gün karıştırılması en önemli husustur. Zira meyvelerin su yüzeyinde kalması 24 saat içinde çürüme etkisi göstermesine sebep olacaktır. Dolayısıyla tüm meyvelerin su içerisine aromasını vermesi için her gün karıştırılması gerekir.
Bu karıştırma işlemi esnasında köpük köpük bir görüntü yakalanması normal ve sürecin verimli ilerlediğini gösterir.
Tüm meyveler suyun altına çökene kadar karıştırma işlemi devam eder ve suyun yüzeyinde meyve kalmadığında, doğal sirke yapımının sabır isteyen 2.safhasına geçilmiştir. Sirke 3 hafta kadar dinlendirilir ve nihayetinde sirke anası içinden ve oluştuysa yüzeyinden alınır ve sıvı kısım ile meyve posalı kısım süzülerek ayrıştırılır.
Ev yapımı üzüm sirkesi, karanlık ve serin ortamda 2 yıla kadar saklanabilir.
Köy usulü üzüm sirkesi yapımını anlattıktan sonra şimdi çok merak edilen bir soru ile devam edelim.