Zeytini tam haliyle yemek veya öğünlerinizde zeytinyağı kullanmak sağlık sorunlarına karşı önleyici şekilde yardımcı olur.
Zeytin, zeytin ağacının meyvesidir.
Zeytin ağaçları, Ege’nin yanı sıra dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir.
Zeytin ve zeytinyağı, Akdeniz mutfağının ana bileşenidir.Türkiye’de en yaygın zeytinler sofralık yeşil ve siyah zeytinlerdir.
Bunun yanında kalamata zeytinleri de popülerdir. Genellikle kahvaltılarda, bazen de dilimlenerek veya bütün olarak tariflerde kullanılır.
Zeytin E vitamini bakımından zengindir. E vitamini hem cilt sağlığı açısından hem de bağışıklığı güçlendiren bir vitamin türüdür.
E vitamini ve zeytindeki diğer antioksidanlar hem kanser gibi günümüzün büyük dertlerinden birine hem de diyabet, felç ve kalp hastalıklarına karşı önemli ölçüde yararlıdır.
Zeytinde bulunan vitaminler ve antioksidanlar önemli yararlar sağlar. Bazı araştırmalar göstermiştir ki; zeytinler osteoporoza karşı koruma sağlayabilmektedir.
Zeytin Nasıl Tüketilmeli?
Uzmanlar genelde günde bir avuç zeytin tüketmenin, zeytinin sunduğu faydalardan yararlanmak için yeterli olduğunu söylüyor.
Zeytin, yalnızca kahvaltılarda değil; salatalarda ve ara öğünlerde de tüketilebilmektedir. Lezzetli bir zeytin tek başına bile keyifle tüketilebileceğinden, bu sağlıklı gıdayı her daim hayatınızda tutmakta fayda olacaktır. Doğal ve katkısız bir zeytinin saymakla bitmeyen faydalarından sadece bir avuç zeytin tüketerek yararlanabilirsiniz.
Zeytini mutfağınızda farklı şekilde de kullanabileceğiniz bazı tarifler;
Dilimlenmiş zeytinli salatalar yapabilirsiniz
Zeytini, zeytinyağı ve baharatla marine edebilirsiniz
Zeytinleri dilimleyerek pizzalarınızın üzerine koyabilirsiniz
Zeytinli omletler yapabilirsiniz
Aslında zeytinin 7 tane yenmesinin bilimsel bir dayanağı bulunmuyor fakat zeytin, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde sağlığa çok faydalı olduğundan bu şekilde bir inanış bulunmaktadır. Zeytinin düzenli yenmesinin, kanser önleyici ve kalp sağlığını iyileştirici yönlere dair birçok faydası bulunmaktadır. Zeytini tam olarak yedi tane yemek "aslında diğer tabirle avuç miktarınca yemek", mecburiyeti olmamakla beraber; vücuda bolca fayda sağlamaktadır.
Bağışıklık sistemi ve beslenmeye dair birçok önerisine denk geldiğimiz Canan Karatay, günde kaç zeytin yemeli sorusuna; "Günde yaklaşık 35 zeytin yemek gerekir, zeytinin faydası anne sütüne denktir." şeklinde cevap vermektedir.
Çoğumuzun tüketim alışkanlığı, zeytini kahvaltıda yemek üzerine olduğundan, akla en çok gelen sorulardan biri de "kahvaltıda kaç adet zeytin yemeli" şeklinde oluyor. Günde en az 7-8 zeytin tüketmenin sağlığa gözle görülür faydası olduğu için eğer zeytini daha çok kahvaltıda tüketiyorsanız, güne başlarken en az 7-8 zeytin yemenizde fayda olacaktır.
Zeytin, ülkemizde Ege ve Güney Marmara’da bolca yetiştirilmektedir. Aydın’ın Nazilli ilçesi için kullanılan çok meşhur bir tabir vardır; Dağlarından yağ, ovalarından bal akar denilmektedir. Aslında topraklarından sağlık fışkırıyor demek daha doğru olacaktır.
Zira dağlarından akan yağ deyince zeytinyağı, ovalarından akan bal deyince de incir kastedilmektedir. Bu ikilinin ayrı ayrı ve beraber ne kadar çok fayda içerdiğini her fırsatta dile getirmeye çalışıyoruz.
Elbette her gıda maddesinde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da fabrikasyon üretim yapılmaktadır. Bu noktada doğal ve kostiksiz zeytin tüketmenin önemi, sağlık için göz önünde bulundurulması gereken dikkate değer konulardandır. Zira her ne kadar zeytin şifa da olsa; içine kimyasal girdikten sonra bu özelliğin rafa kalkacağını tahmin etmek zor olmayacaktır.
Doğal ve yöresel zeytin kurmayı, tam olarak dede ve ninelerimizden öğrendiğimiz gibi yapmak için gayret gösterdiğimizi, bizi takip edenler yakından biliyorlar.
Bu yüzden Egeye Dönüş’ten alacağınız her ürün gibi; zeytinleri de güvenle ve faydasından medet umarak tüketebilirsiniz.
Sağlıcakla kalınız...
Egeye Dönüş Kalem Ekibi
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.