Son yıllarda epeyce bir popüler olan cennet hurmasının, diğer bir deyişle Trabzon hurmasının bu kadar çok talep görmesinin ardındaki neden takdir edersiniz ki; sadece lezzeti değil aynı zamanda şifai özellikleridir de.
Şimdi bu kıymetli meyveyi mercek altına tutalım ve derinlemesine inceleyelim.
Yöreden yöreye değişen isimleriyle söyleyecek olursak; cennet hurması, Trabzon hurması, cennet elması, amme ya da cennet meyvesi diye de bilinen bu güzide meyve özellikle ara öğün atıştırmalıklarında can kurtaran vazifesi görür.
Neden mi?
Haydi başlıklar altında hem faydalarını hem de olası soru işaretlerini açıklayarak bu meyveyi daha yakından tanıyalım.
İlk etapta kalori değerlerine bakacak olursak, belki tüketim tercihimizde bize yol gösterebilir. Yaş cennet hurmasının kalori değeri yenilebilir 100 gramı için yaklaşık 73 kalori iken, kurutulmuş cennet hurmasının kalori değeri yine yenilebilir 100 gramı için 272 kalori civarındadır.
Şu detayı da paylaşalım; 1 adet iri boy yaş cennet hurması ortalama 150 gram (yaklaşık 100 kalori) gelirken 1 adet iri boy kurutulmuş cennet hurması ortalama 50 gram (yaklaşık 160 kalori) gelmektedir. Sadece kalori değerlerini nazara alacak olursak durumu bu şekilde izah edebiliriz.
Cennet hurması tansiyonu çıkarır mı sorusuna, içerdiği potasyum ve kolesterol miktarları, cennet hurmasının tansiyona etkisine en net cevabı verir. Bilindiği üzere, tansiyonu dengede tutan ve kalp ritmimizi düzenleyen hayati minerallerden biri olan potasyum, cennet hurması içeriğinde yüksek oranda bulunmaktadır.
Kolesterol bakımından oldukça fakir olan cennet hurması (meyve içeriğindeki kolesterol değeri sıfırdır), dengeli tüketildiğinde kalp dostu besinler listemizdeki yerini alabilir.
Bağırsaklarımızın daha sağlıklı çalışması için, tam mevsiminde ve uygun kıvamda tüketilen taze cennet hurması veya sezonunun sonuna gelindiğinde kurutularak tüketilmeye müsait olan cennet hurması kurusu, bağırsak floramız için en doğru meyvelerden biridir diyebiliriz.
Bilinen farklı bir alerjiniz ya da rahatsızlığınız yoksa lifli yapısı vesilesiyle, hazmı kolaylaştırdığı ve kabızlık sorununun önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Aşırıya kaçmadan dengeli tüketim tabi ki, işin altın anahtarıdır.
Doğal bir şeker kaynağı olan cennet hurmasının, günlük tavsiye edilen tüketim miktarı aşılmadığı sürece, bünyede ilave bir kilo etkisi yapmadığı bilinmektedir. İçeriğindeki yeterli miktardaki diyet lifi sayesinde hazmı kolaylaştırıp, toklu hissinin uzun süre devam etmesine sebep olduğundan ötürü; kilo aldırma ihtimalinin aksine, düzenli ve dengeli tüketildiğinde hem kiloyu koruma hem de yanal desteklerle diyetinize katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Cennet hurması kurusu karbonhidrat bakımından zengin bir meyve kurusudur. Ayrıca glisemik indeksinin de yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sebeplerden ötürü diyabetli bireylerin cennet hurması kurusu tüketirken dikkat etmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla şeker hastaları cennet hurması yerken aşırıya kaçmadan ve diyabet rahatsızlığı olmayan bireylere tavsiye edilen günlük tüketim miktarının altında tüketim yapmaları tavsiye edilmektedir.
Cennet Hurmasının Yan Etkileri Var Mı?
Hurmanın Yan Etkileri Nelerdir?
Taze cennet hurması ve kurutulmuş cennet hurması için ortak bir takım olası yan etkileri anlatmakta fayda var. Zira birçok tüketiciye göre çok leziz olan ve iştahla tüketilen bu meyveler dengeli yenmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir.
Meyve şekeri oranları yüksek olduğu için limiti aşan tüketim miktarlarında mide bulantısı, baş dönmesi gibi durumlar gözlemlenebilir. Kronik sindirim sistemi rahatsızlığı olan bireylerin muhakkak surette hekim kontrolü ve onayında tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Hamileler, emziren anneler, alerjik eğilimi yüksek bünyeye sahip olanlar mutlaka doktor tavsiyesi ve himayesinde taze cennet hurması veya kurutulmuş cennet hurması tüketmelidir.
Muhteşem meyve olarak anlatsak abartmayacağımızı düşündüğümüz cennet hurmasının lokum gibi kurutulmuş haline, sezonunda Egeye Dönüş web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalınız.
Egeye Dönüş Kalem Ekibi
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.