Anavatanı Çin olarak bilinen hurma, günümüzde Japonya ve diğer farklı ülkelerde birçok çeşitte üretilmektedir. Nemli toprakları seven trabzon hurmasının, Türkiye’ye ilk defa 1920’li yıllarda, Fransızlar tarafından getirilerek Hatay Bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.
1000’e yakın hurma cinsinin olduğu bilinmektedir.
En çok bilinen fuyu ve hachiya trabzon hurması çeşidi, Türkiye’de de Karadeniz, Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir. Fuyu cinsi hurma, olgunlaşmasını beklemeye gerek olmaksızın, elma gibi doğrudan tüketilebilir.
Erken olgunlaşan ve tatlı hurma cinsi olan goşogaki, tescilli ve tatlı taişu, koyu turuncu renkli erken sonbahar, tadı ve iriliği ile peşinden koşulan tenkafubu, küçük ve şirinliği ile dikkat çeken bebek trabzon hurması, ağız büzen ve olgunlaşmadan yenemeyen taiten, Japonya’daki büyük dağa benzerliği ile ismi fuji olarak bilinen, diğer çeşitlerdir.
Hurma cinslerini kıyaslamak açısından, trabzon hurması çekirdeği sayı olarak arttıkça, hurmanın daha tatlı olduğunu söyleyebiliriz.
Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız. Tatlı cins hurmalar, büyüyüp olgunlaştıkça tanenler çözünmez hale gelir ve ağızda acılık ve burukluk bırakan durum oluşmaz.
Kurutulmuş cennet hurmasında, tanenler ortadan kalktığı için artık acılık söz konusu değildir ve tamamen lokum kıvamında bir yumuşaklık ile lokum tarifine benzer bir tat alırsınız.
Karbondioksit gazı ile olgunlaştırma yöntemi gibi, aslında pek sağlıklı olmayan yöntemleri bir kenara bırakarak; size en doğal olgunlaşmamış trabzon hurması nasıl olgunlaşır sorusunun cevabını veriyoruz.
Olgunlaşmamış trabzon hurmasından 3-4 tane alın, bir adet elma veya portakal veya armut veya muz ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bir hafta içerisinde, aralıklarla kontrol edin. Yavaş yavaş yumuşadığını ve olgunlaşmış bir hale büründüğünü görebilirsiniz.
Bazı hurma cinsleri, yukarıdaki tarife göre olgunlaştırılsa da hafif kekremsi tadını koruyabilmektedir.
Bu durumda, olgunlaşmamış hurmadan ne yapılır sorusuna cevap olan 2. aşamayı öneririz.
Sorbe benzeri bir tat elde edebileceğiniz ve cennet hurmasının kekremsi tadını gidererek tüketebileceğiniz diğer yöntem de, cennet hurmasını, bekletmeden buzluğa koymak ve yaklaşık 3-4 saat bekletmek. Çıkardıktan sonra oda sıcaklığına geldiğinde, kaşıkla iç kısmını tüketebilirsiniz ya da mikrodalga fırında 1-2 dk. çevirdikten sonra jölemsi kıvamı ve tadı afiyetle değerlendirebilirsiniz.
Ham cennet hurması nasıl olgunlaştırılır sorusuna cevap olarak son bir önerimiz mevcut fakat bu yöntemi yumuşamaya başlamış hurmalar ile denemeyin. Ilık ve tuz eklenmiş su içerisine koyduğunuz hurmaları 5-10 dk. bekletin. Akabinde tat denemesini yaparak, hurmanızın yenebilir olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Trabzon hurması nasıl olgunlaşır cevaplarından sonra şimdi yine çok merak edilen sorulardan devam edelim.
Trabzon hurması evde nasıl saklanır sorusunun cevabı, eğer yumuşatarak bir an önce tüketmek istiyorsanız veya tazeliğini uzun süre muhafaza etsin istiyorsanız, duruma göre değişebilir.
Olgunlaşmaya yüz tutmuş veya henüz olgunlaşmamış trabzon hurması, oda sıcaklığında 30 güne kadar dayanabilir.
Eğer sert dokusunu koruyarak, geç yumuşamasını isterseniz buzdolabında saklamalısınız.
Trabzon Hurması Buzdolabında Nasıl Saklanır?
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir. Tüketmeden önce 20-30 dk. oda sıcaklığında beklettiğinizde, yumuşayacak ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kıvama gelecektir.
Burada, trabzon hurması buzlukta saklanır mı sorusuna yer vermek istiyoruz. Zira yavaş yavaş olgunlaşmaya dönen hurma, içeriğindeki nem sayesinde, buzlukta hafif donacak ve çıkardığınızda ilk haline göre daha yumuşak (olgunlaşma belirtisi) kıvam alacaktır.
Gelelim en çok sorulan sorulardan birisine…
Kurutulmuş trabzon hurması nasıl saklanır sorusu çok önemlidir, zira hem üretici hem tüketici için emek verilmiş, zahmet çekilmiş ve lokum gibi kurutulmuş hurmalar, tüm kış çay keyifleri ya da kahve yanı sağlıklı atıştırmalıklar olan meyve kuruları kategorisi için özenle hazırlanmıştır.
Trabzon hurmasını 7-10 günden fazla sürede tüketecekseniz mutlaka ama mutlaka buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklamanızı öneririz.
Yumuşacık kurumuş cennet elması kuruları, tüketeceğiniz kadarlık porsiyonlar halinde (örneğin tek seferde 3-4 adet olmak üzere), buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Ağız kısmı hava almayacak şekilde kapatılır ve buzluğa konur.
Keyifli bir Türk kahvesi keyfi yanında tüketmek istediğiniz zaman, 20-30 dk. öncesinde oda sıcaklığına aldığınız trabzon hurması kuruları, yavaş yavaş eski haline dönecektir.
7-8 günden fazla dışarıda saklanmamalıdır. Zira yavaş yavaş nemini kaybeden hurmalar, sertleşmeye ve ilk andaki lokum kıvamını kaybetmeye başlayacaktır.
Cennet hurması evde nasıl saklanır sorusuna geniş çapta cevap aradıktan sonra, diğer merak edilen sorulara geçelim.
Tatlı cennet hurması cinsleri, şekil olarak genelde domatese benzer. Tabanı düzdür. Sap kısmına doğru ise pürüzsüz veya girintili çıkıntılı yüzeyi olabilir. Parlak turuncu veya kırmızımsı bir renge sahiptir. Hissedilir bir dolgunluğu olduğunu eliniz ile ağırlık ölçerek anlayabilirsiniz. Sapının meyveye bağlandığı kısımdaki taç yapraklarının ucu, girintili çıkıntılı ise hurma tatlanmıştır.
Kekremsi, ağız buran cins trabzon hurması cinsleri ise, meşe palamudunun daha büyük görseline sahiptir. Yani biraz daha uzun ve sivri küt bir burun yapısı görülür. Daha çok sarıya yakın bir turuncu renge sahiptir. Sap kısmının gövdeye bağlandığı kısım henüz kapanmamış ve biraz boşluklu olabilir.
Trabzon Hurması Nasıl Kurutulur?
Trabzon hurması kurusu üretimi yapan üreticilerin yöntemleri, bazı meyve kurutma farklılıkları olsa da; genel olarak rengi yeşilden sarıya döndüğünde toplanıp, soyulup, kurutulması şeklindedir.
Öncelikle hangi cennet hurması çeşidi kurutmak için uygundur, bu soruya cevap arayalım.
Yukarıda belirttiğimiz üzere 1000’e yakın hurma çeşidi içerisinde, Türkiye’de en çok üretilen çeşitler, hachiya, rojo ve fuyu cinsleridir. Kurutmak için en uygun olanı hachiya cinsidir.
Turuncu renge veya koyu sarı renge dönmüş cennet elmaları eğer hala sert yapıda ise kurutmaya uygundur. Ama yavaş yavaş yumuşamaya başladıysa artık kurutulması mümkün olmayacaktır.
Evde trabzon hurmasının nasıl kurutulduğu merak edilen bir sorudur. Cennet hurması hangi ayda kurutulur derseniz, aslında aceleci davranan bazı üreticilerin henüz olgunlaşmadan, ekim başında kurutmaya başladıklarını görebilirsiniz fakat hurmanın içi henüz tatlanmadığı için, yumuşasa da tatsız bir hurma kurusu elde edersiniz.
Hurma kurutmak için en uygun zaman ekim ayı sonu veya kasım ayı ortalarıdır. Ham hali ile olgunlaşma halinin tam ortasındayken toplanan hurmaların sap kısımları da korunur zira ipe asılması için gerekli kısım saplarıdır. Soyma işleminin ilk aşaması taç yaprakların alınması şeklindedir. Nem veya küf oluşturacak girinti çıkıntıları en aza indirmektir maksat. Soyma aşamasına geçildiğinde, mümkünse dikine şeritler halinde soyulur. Sap kısımlarının zarar görmemesi çok önemlidir.
Cennet hurması kurutma aparatına saplarından asılarak, yarı gölge ama serin ve ara sıra rüzgâr alan bir ortamda 10 güne kadar asılı vaziyette kuruması sağlanır. Bu esnada gün aşırı masaj yapılmak suretiyle, iç kısmının eşit kuruması sağlanmalıdır.
Eğer kurutma yapılan ortam, fazla sıcak oluyorsa, doğrudan güneş alıyorsa, rüzgârı sert ise veya nemli bir ortam ise maalesef istenilen neticeye ulaşmak zor olacaktır.
Hurmaların içi jölemsi kıvama geldiğinde kuruma tamamlanmış demektir.
Cennet meyvesinin kurutma süresi, asıldığı ortamın rüzgâr gücüne, ideal sıcaklıkta olmasına ve nem düzeyine bağlı olmakla birlikte, 20-25 gündür.
Eğer rüzgâr almayan kapalı ve serin bir ortamda cennet hurması kurutuluyorsa, 40 güne kadar süre uzayabilir.
Bu uzun süreci, sizler adına özenle sürdüren Egeye Dönüş’ün muhteşem cennet hurması kurularına, buradan kolayca ulaşabilirsiniz.
Cennet hurması cipsi olarak da bilinen bir meyve kurusudur. Mümkünse fuyu cinsi hurmaların kabukları soyulmadan, alttan ve üstten hava alacak sergilere yerleştirilmesi şeklinde kurutma yapılır. Tamamen kupkuru ve sert bir yapıya kavuşmadan sergiden alınmalı, hafif nemli yapısı korunmalıdır.
Fırında hurma nasıl kurutulur sorusu, aslında dilim cennet hurması kurutmanın bir diğer yöntemi için sorulur. Zira bütün haldeki cennet hurmasını fırında kurutarak, lokum gibi trabzon hurması kurusu elde etmek pek mümkün değildir.
Fırında kurutulmuş trabzon hurması dilimleri elde etmek için, enine dilimlediğiniz fuyu hurmalarını, fırın ızgarası üzerine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 120 derece fırında, kenarları hafif kıvrık bir görüntü oluşturana kadar fansız ayarda yaklaşık 1,5 saat kadar bekletin. Dilimlerin eni, en fazla 1 veya 1,5 cm kalınlığında olmalıdır. Daha ince olması halinde çabucak sertleşir, daha kalın olması halinde ise içi nemli kalır ve bu durumda kısa sürede küflenme riski oluşturur.
Kuruttuğunuz hurma dilimlerini, buzdolabında hava almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Olgunlaşmaya başlayan cennet hurmasının kabuğu hafif sertleşmeye başladığı için, içinin yumuşaklığı ile zıt bir dokuya sahip olacaktır ve tüketirken sizi zorlayabilir. Aslında kabuğu tüketmekte bir beis olmamakla birlikte sizin tercihinize kalmıştır.
Bu lezzetli sorunun birbirinden lezzetli cevapları, buradaki yazımızdadır.
Nadiren de olsa bağırsak operasyonu geçiren kişilerin, sindirim problemi riskine karşın dikkatli tüketmesi önerilir.
Hurma çekirdeğinin kavrularak kahveye eklenip, kahveyi koyulaştırıcı özelliğinden yararlanıldığı bilinir. Bunun yanı sıra, günlük 1 tatlı kaşığı öğütülmüş hurma çekirdeği deneyerek bu yöntemin yan etkisi olup olmadığını gözlemlemelisiniz.
Evcil hayvanların cennet hurması ile beslenmesi sırasında, çekirdeklerini yutmaması için dikkatli olunması önerilir. Mümkünse çekirdeklerini önceden ayıklayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz...
Egeye Dönüş Kalem Ekibi
Kaynakça:
thekitchn.com/farmers-market-report-persimmo-69702
articles.latimes.com/2000/nov/08/food/fo-48529
www.growables.org/information/TropicalFruit/persimmonvarieties.htm
ranking-goo-ne-jp
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.