İtalya’nın Modena şehrinde doğmuş olan balzamik sirke; üzümün pişirilerek şırasının elde edilmesi ve sonrasında uzun bir müddet, şırasının da fermente edilmesi ile elde edilen bir sirke çeşididir.
Tescilli orijinal hali, 10 yıl veya daha fazla olmak üzere, geleneksel üretime dayanır ve sadece İtalya’nın Modena şehrindeki üzümler ile üretilebilir. Coğrafi işaretli bir üründür. Geleneksel üretim, nesillerden nesillere aktarılmıştır ve üretim şekli hiçbir şekilde değiştirilmeden, aynı ritüeller ile anlam bulmaktadır.
Yine Modena şehrinden doğan 2. çeşit balzamik sirke ise, meşe fıçılarda 10 yıllık yaşlandırmanın aksine, 3 ay sonra tüketime hazır olarak ilan edilmektedir.
Burada belirtilen yaşlanma kelimesi aslında, pişmiş üzüm şırasının sirkeye dönüştürülmesini amaçlar. Sirke üretimine az çok aşina olan herkes bilir ki; fermantasyon görevlisi bakteriler, oksijene ihtiyaç duyar ve sirkenin muhteşem dönüşümüne yardımcı olur. Dolayısı ile balzamik sirkenin saklandığı fıçıların ağız kısımları mühürlü değil, bezle kaplıdır.
Gerçek balzamik sirke, coğrafi tescile sahip ve İtalya’nın sadece Modena şehrinde geleneksel usuller ile üretilir.
En az 12 yıl ve üzeri (20-25 yıl yaşlandırılan sirkelerin olduğu bilinmektedir), fıçılarda bekletilir ve bir miktar asetik fermantasyon ile alkollü bir hale dönüşebilen bir sirkedir.
Bu geleneksel sirke, ulaşımı zor ve pahalı bir üründür. Yine Modena şehrinde ortaya çıkan ve orjinaline göre karamelle tatlandırarak veya farklı ürünlerle renklendirerek, şarap sirkesi kullanmadan veya kullanarak oluşan, 2. bir çeşit balzamik sirkeye, alkolsüz şekilde de ulaşılabilir.
Böylece, balzamik sirke şarap mı sorusuna hayır cevabını verebiliriz.
Balzamik sirke içinde ne var diye merak edenler ve gerçek balzamik sirke nasıl yapılır merak edenler için yukarıda detaylıca anlattık.
Balzamik sirke, üzüm şırası ile şaraptan üretilen geleneksel bir sirke olmakla birlikte, orijinal halinden farklı olarak; Türk mutfağının diliyle şöyle bir benzetme yapılabilir: pekmez ile nar ekşisinin karışımı bir tada sahiptir.
Pekmezin biraz daha fermente edilmiş şeklidir de diyebiliriz.
Normal sirke ile balzamik arasındaki fark, normal sirkede meyvenin kendisinin kullanılması; balzamikte ise üzüm şırasının kullanılması şeklindedir.
Evet, hafif tatlı, koyu renkli, kendine ait kokusu olan, pekmez ve nar ekşisi karışımı bir tada sahiptir.
Eklendiği yemeğe karamelize bir ekşilik verir.
Balzamik sirke sağlıklı mı sorusu, normal sirkenin de sayılamayacak kadar çok faydasından yola çıkarak, evet oldukça faydalıdır şeklinde cevaplanabilir.
Bazı kaynaklarda, cilt yüzeyine uygulanabilen sirkenin; sivilce ve leke oluşumunu engellediği belirtilmektedir.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir açısından da zengindir.
Sirke nerelerde kullanılır bilenler bilir, oldukça yaygın şekilde kullanılır. Hem yemeklerde, hem vücudu içten ve dıştan temizlemede hem de ev temizliğinde kullanılabilir.
Bunun haricinde, tuz, sirke ve su eve koyunca ne olur bunu da kullanıcı yorumlarından okuduğumuzda, evdeki negatif enerjiyi kovmakta işe yaradığı yönünde deneyimlerini öğrenmiş oluyoruz.
Balzamik sirke, aslında şuruba yakın ve şıradan üretilmesi sebebi ile hafif tatlı bir sirkedir.
Balzamik sirke kaç kaloridir merak ediyorsanız, 100 gramı 100 kaloridir. Düşük kalorili olmasına rağmen, aldığınız sirkenin içeriğinde karamel tatlandırıcılar ve şarap sirkesi vb. seyrelticiler olmadığından emin olmalısınız.
Balzamik sirke içilir mi sorusuna evet içilebilir yanıtını vermek mümkün.
Normal şartlarda iyi bir balzamik sirke, hazımsızlık sorununa oldukça fayda edebilir. Sabahları aç karnına içmek isterseniz, öncelikle sulandırarak denemeli ve mide yanması, ekşime vb. rahatsızlıklara sebebiyet vermediğinden emin olmalısınız.
En yaygın kullanım alanı, çiğ sebzelerle elde edilen salatalardır. Mantar sotede son aşamada ekleyip, 1-2 kez karıştırarak servis edebilirsiniz ve o harika karamel tadın, mantarın et gibi lezzetlenmesine yardımcı olduğunu görebilirsiniz.
Fırında közlenmiş soğan, sarımsak, biber gibi sebzeleri; zeytinyağı, tuz ve balzamik sirkenin çırpılarak karıştırılması ile elde edilen sosa bulayarak tüketebilirsiniz.
Kırmızı etin marinasyonunda yararlanabilirsiniz. Şnitzel, dana biftek ızgara gibi tavada pişirilen etlerle harika bir uyum sağlar.
Maden suyunuza 1 çay kaşığı kadar ekleyebilir ve farklı bir aroma elde edebilirsiniz.
Makarnalarınızın domates sosuna çok yakışacağından emin olabilirsiniz. Sos hazırlığında son aşamada eklenebilir.
Makarnaya sirke konur mu merak edilir ve eğer balzamik sirke ise; sos niyetine eklenebilir.
Peynirlerinizi, üzerine balzamik sirke gezdirerek servis edebilirsiniz.
Soslara sirke neden konur sorusu aslında, sosun kullanıldığı alana göre değişir. Sirkenin baskın tadı ile zenginleştirilmek istenen salata sosları, hazırladığınız salatanın, ev halkı veya misafirler tarafından lezzetine hayran olarak tüketilmesini sağlayacaktır.
Balzamik sirkesinin düşük ateşte yavaş yavaş suyunun çektirilmesi ile oluşan kremsi şuruptur.
Tabak süslemelerde, ızgara et ve sebzelerde, meyvelerin üzerinde ve bazen dondurma ile servis edilir.
Ağzı sıkıca kapatılmış, koyu renkli cam kaplarda saklanan her sirke gibi, balzamik sirke de uzun yıllar bozulmadan muhafaza edilebilir.
Doğrudan bir zararından bahsedilmemekle birlikte; üzüm şırasından üretilen bu sirke, diyabet hastaları tarafından kontrollü kullanılmalıdır.
Sirkeler genel olarak potasyum içeriği ile kan basıncını düşürebilir. Bu durumda, tansiyon hastalarının doktorlarına danışarak kullanması tavsiye edilir.
Balzamik sirke, Türk mutfağının deyimiyle, pekmez ve nar ekşisi arasında bir lezzettir.
Aslında balzamik sirke yerine, pekmez ve sirke kullanılabilir fakat hafif şurupsu tadı korumak isterseniz, nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.
Fermantasyon olayı meyve ve sebzelerin her türlüsü ile yapılabilir. Sirkeler arasında seçim yapmak için, kullanım alanına göre, ihtiyacınıza göre ve umduğunuz faydaya göre tercihte bulunabilirsiniz.
Örneğin karaciğer temizliğinde enginar sirkesi yaygın kullanılırken, kilo vermek için elma sirkesi ve alıç sirkesi oldukça öne çıkan sirkelerdir.
Üzüm sirkesi ise, genelde turşuların temel bileşeni olarak kullanılır.
Limon sirkesini ise cilt bakımında tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır.
Katkısız ve doğal olması, sirkenin en önemli olmazsa olmazıdır. Bununla birlikte; steril kapta, ilaçsız meyve veya sebzeler ile, cam kavanozda üretilmesi de önemlidir.
Üretim aşamasında titiz olunması gerekliliği kadar; kullanılan malzemelerin de sirke ile temasa uygun olan, yani plastik olmayan malzemeler olduğundan emin olunmalıdır. Hatta üretilen alanda kimyasal malzeme kokusu veya kalıntısı olmamalıdır ki; fermantasyon sürecinde görevli bakteriler işlerini en yüksek fayda ile gerçekleştirebilsinler.
Üretim aşaması tamamlandıktan sonra saklama koşulları da bir o kadar önemlidir.
Balzamik sirkenin en çok yakıştığı salatalardan birisidir.
Basit, sade ama leziz bir tat.
Malzemeler:
Domates, mozzarella peyniri, roka, tuz, karabiber, zeytinyağı, kekik, balzamik sirke
Not: Balzamik sirkeye alternatif olarak nar ekşisi ile pekmez karışımı ya da pekmez ile sirke karışımı kullanılabilir.
Yapılışı:
Domates ve peyniri dilimleyin, servis tabağına sıra ile dizerek halka oluşturun.
Halkanın ortasına rokaları yerleştirin.
Üzerine önce baharatları, ardından balzamik sirkeyi ve en son zeytinyağını gezdirin.
Afiyet olsun.
En iyi balzamik sirke markaları arasında sayılan Egeye Dönüş markasının tüm sirke çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla Kalınız…
Egeye Dönüş Kalem Ekibi
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.