Kalın kabuklara sahip bal kabaklarının kabuklarını, yeşil kısım kalmayacak şekilde soyduktan sonra, yıkayıp süzülmeye bırakalım.
1 litre suya 200 - 250 gram toz kireç kullanıldığı, yapılan denemeler ve testler sonucu bildirilmiştir.
Kireç ve su karışımı, bir kapta 30-35 dakika bekler. Böylece kireç, tortu şeklinde çöker.
Kabukları soyulan bal kabağı dilimleri arzu edilen ölçüde dilimlenir. Çoğunlukla küp küp olması tercih edilir.
Küp küp doğranmış vaziyetteki bal kabağı tanelerinin bulunduğu kaba, kireçli suyun tortusu girmeyecek şekilde dikkatlice dökülür, kireç taneleri kaba girmez, sadece üst kısmındaki su dökülür.
Püf noktası da buradadır, kireç dibe çöker ve ayrışır. Bal kabaklarını çıtır kıvama getirecek olan, ayrışımın üstünde kalan sudur.
Kabaklar bu şekilde kireçli suda bir gece bekletilir, sonra durulanıp süzülür. Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir.
Şu ve şeker kaynatılırken; şekerler eridiğinde, bal kabakları da eklenir ve bal kabağı reçeli kıvamını alıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir.
Kireçte beklediğinden, kendini mühürlemiş olan bal kabakları, reçele çok koyu bir kıvam vermez.
1 saat kadar sürecek olan bu süreç sonunda, bal kabağı taneleri çıtır çıtır, suyu ise koyu akışkan olmak üzere, parlak kıvamıyla bal kabağı reçeli hazır hale gelir.
Kaynadıktan sonra kavanozlara alınıp, kapatılıp ters çevrilir.
Kaynama devam ederken, bitmesine 5 – 10 dakika kala, eser miktarda limon tuzu ilave edilir. Şekerlenmemesine ve sapasağlam bir şekilde uzun süre bozulmamasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Sıcaklıkla vakum vazifesi yapan kavanoz kapakları, reçelin hava ile temasını keser. Bu sayede, kapağı açılmayan bal kabağı reçeli en az 2 yıl bozulmadan kalabilir.
Yeni kapakların kullanılması, vakumun daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kapağı açılan kavanozların ise, 10-15 gün içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Bu süre boyunca reçellerin, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.